Mainos
Koti Ilmiöt Jos hampaitasi viiltää ja vihloo, tässä apu!

Jos hampaitasi viiltää ja vihloo, tässä apu!

Hampaiden valkaisu, reikiintyminen ja ohut hammaskiille – siinä muutamia syitä hampaiden vihlomiseen. Hammas voi myös vahingoittua liian voimakkaasta harjaamisesta tai liian kovan harjaspään käyttämisestä.

Hampaiden vihlominen on ikävä tunne, mutta tuttua lähes kaikille. Tarvitaan vain pala jäätelöä tai huikka kylmää tai kuumaa juomaa, niin jo käy ilkeä vihlaisu päästä varpaisiin. Joitakin vaiva piinaa useammin, toisia vain satunnaisesti. Syitä hampaiden vihlomiseen on monia.

-Hammas koostuu kruunusta ja juuresta. Kruunua peittää kiille, jonka alla on pehmeämpää dentiiniä, eli hammasluuta. Dentiini sisältää monia pieniä kanavia, joilla on yhteys hampaan ytimen hermoon. Kun dentiinikanavat altistuvat lämpötilojen vaihteluille, voi aiheutua vihlovaa kipua, kertoo hammaslääkäri Jasmine Ben-Ami.

Kivuliaat lämpötilaerot

Hammaslääkäri Jasmine Ben-Ami kertoo, että yleisimmin hampaita vihloo jäätelöä syödessä, erityisesti jos nauttii samalla jotain lämmintä juomaa.

-Pelkkä kylmä viimakin saattaa aiheuttaa vihlontaa, mutta tämäkin voi olla ihan normaalia. Kaikilla hampaan kiille ja dentiini eivät pysty suojaamaan hermoa ulkoa tulevalta lämpötilan vaihtelulta.

Ben-Amin mukaan mukaa kipukokemus sekä kiilteen ja dentiinin paksuus ovat yksilöllisiä, joten eri ihmiset kokevat hampaiden vihlonnan eri tavoin.

Suojapaikkaus?

Vaikka hampaiden vihlonta voi olla normaalia, se saattaa olla myös merkki siitä, ettei kaikki ole kunnossa.

-Vihlominen voi olla oire monestakin asiasta. Hampaissa voi olla reikiä, rikkinäinen paikka tai harjausvaurioita tai paljastuneet hammaskaulat. Jos hammasharjan harjakset ovat liian kovat tai painaa harjatessa liikaa, syntyy harjausvaurioita. Jos taas makeisia nauttiessa tuntee vihlontaa, hampaassa on todennäköisesti reikä.

Hammaslääkäri kehottaa selvittämään vihlomisen syyn, jotta hampaita voidaan hoitaa oikein.

-Fluorikäsittely auttaa yleensä paljastuneiden hammaskaulojen aiheuttamaan vihlontaan. Fluori vahvistaa dentiiniä eli hammasluuta ja vähentää sen herkkyyttä lämpötilamuutoksille. Fluoripitoisen hammastahnan käyttö voi auttaa suuresti.

Joskus vihlonnan poistaminen vaatii paikkaushoitoa, jolla peitetään paljastunut alue esimerkiksi laajojen harjausvaurioiden tapauksessa.

-Suojapaikka voidaan laittaa vaikka hampaassa ei olisikaan reikää. Tällöin paikan tarkoitus on suojata vihlovaa kohtaa. Jos syynä on rikkinäinen paikka, se tulee vaihtaa ja jos vihlonnan aiheuttaa hampaassa oleva reikä, se paikataan. Jos vihlonnalle ei löydy selvää syytä, apua voi saada vihlomiselta suojaavista hammastahnoista. Lisäksi hammasharja on syytä vaihtaa pehmeään ja opetella oikea harjaustekniikka

Osta täältä terveystestit vaivattomasti ja huomaamattomasti – suoraan kotiisi!

Näin selätät vihlonnan:

  • Puhdista hampaat huolellisesti, jotta hampaat eivät reikiinny.
  • Harjaa hampaat hellävaroen. Näin estät hammasluun ja -juuren pinnan paljastumisen ja harjausvauriot. Kova hinkkaaminen tai kovan harjan käyttö ei anna parempaa pesutulosta. Olennaisinta on harjaspäiden laatu ja oikea harjaustekniikka.
  • Käy säännöllisesti hammaslääkärissä tai suuhygienistillä varmistaaksesi, että hampaasi ovat hyvässä kunnossa.
  • Syö hyvin ja terveellisesti.
  • Rajoita sokeripitoisten ruokien ja juomien nauttimista.
  • Harjaa hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla. Vihloville hampaille on omia tahnoja.

Tiesitkö että ikääntymismuutoksia voi hoitaa helposti, kivuttomasti ja edullisesti pistoshoidoin? Kysy rohkeasti suomalaiselta esteettiseltä klinikalta, Medical Clinic Luxilta. Katso tästä lisää.

Juttu on julkaistu aiemmin sivustolla vuonna 2016.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT