Mainos
Koti Terveydentekijät Laihtuminen mielessä - 5 kysymystä motivaatiosta, psykologi vastaa

Laihtuminen mielessä – 5 kysymystä motivaatiosta, psykologi vastaa

Loppukesästä ja syksyn tullen moni ottaa itseään niskasta kiinni, alkaa kuntoilla tai pudottaa painoa. Millaiset lupaukset pitävät parhaiten, millainen motivaatio on usein pysyvä?

Lue viisi kysymystä ja vastausta motivaatiosta. Vastaajana psykologi Taija Wilenius Mehiläisestä.

1. MILLAISET LUPAUKSET PITÄVÄT?

Omien arvojen mukaiset lupaukset ovat yleensä helpommin saavutettavissa. Jos esimerkiksi kuntosaliharjoittelun ei itsessään koe tuottavan mielihyvää tai sen on aloittanut vaikkapa ystäväpiirin tai muun ulkoisen tekijän painostuksesta, on lupaus säännöllisestä harjoittelusta usein haastava pitää. Jos taas lupauksen ja motivaation taustalta löytyy oma halu voida paremmin, on siihen helpompi sitoutua.

2. MIKSI EPÄTOIVOTUISTA PINTTYNEISTÄ TAVOISTA ON HANKALA PÄÄSTÄ EROON?

Pelkkä tahdonvoima ei usein riitä, sillä jokin asia epätoivotussakin tavassa on tuonut jotain hyvää tai palvellut jotain tarkoitusta itselle. Monella ihmisellä esimerkiksi syöminen tai tupakointi voi olla ainoa hetki, jolloin antaa itselleen luvan pysähtyä ja rentoutua. Useimmiten muutoksen onnistumiseksi tarvitaan tietoisuutta siitä, mikä tavassa lopulta koukuttaa. Voimakkaimmillaan riippuvuudet voivat peittää alleen jopa psyykkistä tuskaa, jonka tunnistamiseksi on hyvä hakea tukea ammattilaiselta.

3. KANNATTAAKO PIKADIEETTI?

Esimerkiksi painonhallinnan suhteen monilla löytyy kokemuksia siitä, että tiukka kaalisoppakuuri pudotti painoa rajusti, minkä takia houkutus ryhtyä uudestaan tiukalle kuurille on suuri. Tutkimusten mukaan tiukat dieetit eivät kuitenkaan tuo pysyviä muutoksia. Niistä voi olla jopa haittaa sekä mielelle että keholle. Tiukkaa dieettiä seuraamalla ei opi mitään muuta uutta kuin sen, miten torjua kehon luonnollisia nälkä- ja kylläisyysviestejä pakottamalla.

4. VAIKUTTAAKO IKÄ TAI SUKUPUOLI MOTIVAATIOON?

Ei erityisesti. Ikää ja sukupuolta suuremmat tekijät motivaation suhteen ovat henkilökohtaiset ja tilannesidonnaiset tekijät – etenkin voimavarat ja kiinnostuksen kohteet. Jos elämäntilanne on hyvin kuormittava eikä sille voi tehdä mitään äkillisesti, kannattaa uusiin tavoiteisiin pyrkimiseen suhtautua armollisesti ja aloittaa vaikkapa aivan pienistä muutoksista arjessa isojen tekojen sijaan.

5. MITEN TAKAPAKKEIHIN KANNATTAA SUHTAUTUA, JOS ELÄMÄNTAPAMUUTOS EI ONNISTUNUTKAAN?

Jos vaatii nopeita tuloksia ilman pienintäkään epäonnistumista, sortuu usein kohtelemaan itseään turhan ankarasti. Kannattaa takapakkeja kohdatessaan miettiä, mitä mahdollisesti sanoisi ystävälleen, jonka tie kohti elämäntapamuutosta ei edennytkään esimerkiksi sairastumisen, kuormittavuuden tai stressin vuoksi. Itseään haukkuu usein laiskaksi, mutta itsesyytöksestä ei ole höytyä. Onnistuneen elämäntapamuutoksen avain on joustavuus, eli tavoitteitaan kannattaisi mukauttaa tarvittaessa aina tähän hetkeen sopiviksi.

Kaikki hyvinvointituotteet luotetusta suomalaisesta verkkokaupasta Hyvinvoinnin.fistä – tilaa täällä!

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT