Mainos
Koti Ilmiöt Vastuugynekologi jyrähtää: "Papa- ja HPV-kokeita tehdään turhaan ja nuorille niistä on jopa...

Vastuugynekologi jyrähtää: ”Papa- ja HPV-kokeita tehdään turhaan ja nuorille niistä on jopa haittaa”

Suomessa tehdään vuosittain tuhansia turhia Papa- ja HPV-kokeita. Nuorille, alle 25-vuotiaille oireettomille naisille tehdyt kokeet eivät ole perusteltuja ja osalle niistä voi olla jopa haittaa, kertoo Mehiläisen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soini.

Valtakunnallisen seulontaohjelman mukainen kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden seulonta tarjotaan kaikille 30–60-vuotiaille naisille viiden vuoden välein. Seulonnassa tehdään joko Papa- tai HPV-testi, joilla tutkitaan mahdollisia kohdunkaulan solumuutoksia ja HPV-infektiota, eli papilloomavirusta.

HPV-virusinfektio on nuorilla naisilla hyvin yleinen. Se paranee nuorilla yleensä itsestään parissa vuodessa. HPV-infektion aiheuttama kohdunkaulan syöpä on nuorilla naisilla erittäin harvinainen ja tulee entisestään vähenemään HPV-rokotuksen myötä.

Seulontakoe voi olla nuorelle turha, osalle myös haitallinen

– Kansalliset ohjeet suosittelevat, että kohdunkaulan syöpäseulontoja ei tehdä oireettomille nuorille naisille. Silti oireettomilta alle 25-vuotiailta naisilta otetaan edelleen liikaa näytteitä sekä yksityisessä että julkisessa terveydenhuollossa, kertoo Tuuli Soini Mehiläiseltä.

Kansalliset ohjeet seulontojen tekemiseen uudistuivat vuonna 2019. Uudistus vaikutti myös Mehiläisellä Papa- ja HPV-kokeiden ottamiskäytäntöihin. Kaikkialla uusia suosituksia ei vielä ole otettu käyttöön, siksi myös nuorilta naisilta edelleen otetaan turhia kokeita.

Suurin osa nuorten kokeista on turhia, ja osalle tällainen seulonta voi olla haitallista. Kohdunkaulan solumuutoksia hoidetaan sähkösilmukkahoidolla, jonka yhteydessä kohdunkaulasta poistetaan pieni pala. Tutkimusten mukaan toimenpide voi aiheuttaa ongelmia jatkossa, kuten ennenaikaisen synnytyksen riskin lisääntymisen raskaana olevalle naiselle. Joskus kohdunsuun toimenpide on tarpeellinen, mutta ei läheskään aina, sillä usein solumuutokset häviävät nuorilla itsestään.

Syövän riski kasvaa iän myötä, mutta rokottaminen tulee hillitsemään riskiä

Yli 30-vuotiaille naisille Papa- ja HPV-seulonnasta on hyötyä. Soinin mukaan suomalaisnaiset ovat tietoisia Papa-kokeesta, ja seulontaan tiedetään mennä. Kansallisen seulontaohjelmaan osallistumisen aktiivisuus on kuitenkin nuorilla heikompaa kuin vanhemmilla. Alle 35-vuotiaista kutsutuista vain hieman yli puolet osallistuu seulontaan. 55-64 -vuotiaista puolestaan kaksi kolmesta kutsutusta osallistuu seulontaan.

Tällä hetkellä vain osa kunnista järjestää seulonnan 65-vuotiaaksi saakka, vaikka heille riski sairastua kohdunkaulan syöpään on merkittävä ja seulonta olisi kannattavaa.

– Resurssien uudelleen järjestely voisi tuoda tehokkuutta ja lisätä toimenpiteiden vaikuttavuutta. Terveydenhuollon ammattilaisten tulee neuvoa, milloin kokeita kannattaa tehdä. Nuorilla esimerkiksi klamydia-testi voi olla Papa-koetta perustellumpi.

HPV-rokotus on ollut kansallisessa rokotusohjelmassa tytöillä vuodesta 2013 saakka. Tämän myötä riski HPV-infektioon on pienentynyt. Tulevaisuudessa rokotuksen saaneiden osuus kasvaa entisestään, mikä osaltaan pienentää riskiä HPV-infektiosta johtuviin syöpiin.

1 KOMMENTTI

  1. Raskaana ollessani minulle tehtiin kaksi kertaa hoito solumuutoksiin kohdunsuulle. Ensin loop-hoito ja sen jälkeen myöhemmin vielä kryo-hoito. Lapseni syntyi ennen aikaisesti viikolla 35. Jouduttiin tekemään kiireinen sektio yhtäkkiä alkaneen verenvuodon takia. Tiesin jo etukäteen, että Papasta ja noista hoidoista tulee olemaan seurauksia, mutta lähes pakotettiin noihin toimenpiteisiin.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT