Mainos
Koti Ilmiöt Astmaatikko, älä arastele talviliikuntaa - hanki hengitysilman lämmitin!

Astmaatikko, älä arastele talviliikuntaa – hanki hengitysilman lämmitin!

Moni astmaa sairastava arastelee talviliikuntaa astmaoireiden pelossa. Asiantuntijat painottavat, että astmaatikot voivat nauttia talvesta siinä missä muutkin, kunhan oireet ovat hallinnassa.

Liikunta on tärkeä osa astman hoitoa ja siksi siitä ei pidä luopua talvellakaan. Liikkeelle lähdetään oman kunnon ja tuntemusten mukaan, hyvillä varusteilla.

-Kylmä ilma rasittaa hengitysteitä ja jotkut oireilevat jo pikkupakkasessa. Siksi hengitystiet pitää suojata hyvin ennen ulos lähtöä. Hengitysilman lämmitin on erinomainen apuväline, mutta myös lämmin huivi auttaa, kertoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Avaavaa lääkettä voi ottaa ennakoivasti liikkeelle lähdettäessä, jos se itsestä tuntuu tarpeelliselta. Avaava lääke on joka tapauksessa hyvä pitää aina mukana.

-Sumutemainen lääke pidetään ulkoillessa lämpimänä kehon lähellä, vaikkapa rintataskuun käärittynä, koska lääkkeen aerosoli ei kestä pakkasta. Älä jätä lääkettä reppuun tai kylmenevään autoon, Anne Vuorenmaa muistuttaa.

Hyvä alkulämmittely herättää kehon liikuntaan. Jos astma alkaa oireilla liikunnan aikana, otetaan avaavaa lääkettä ja palataan rauhallisesti kotiin.

-Jos talvikelit eivät houkuta, esimerkiksi uinti on mainio vaihtoehto astmaatikolle. Huippusuorituksia tai omia aiempia onnistumisia ei tarvitse tavoitella, vaan liikutaan aina oman voinnin mukaan, Vuorenmaa kannustaa.

Entäs hengitysilman lämmitin?

Se on hyvä vaihtoehto talviliikuntaan. Hengitysilman lämmittimiä myydään paikallisissa allergia- ja astmayhdistyksissä. Lämmitin kiinnitetään sille tarkoitettuun fleecekauluriin, huiviin tai kypärämyssyyn. Lämmitin lämmittää ja kosteuttaa sisäänhengitettävän ilman. Se tekee hengittämisestä kuitenkin hieman raskaampaa, mikä on hyvä huomioida liikuttaessa.

Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko esittelee alta löytyvällä videolla lämmittimen käytön.

Astmaatikon muistilista

1. Säännöllinen lääkitys lääkärin ohjeiden mukaan.
2. Pidä lääkkeenottotekniikka hallussa. Tarkistuta tekniikka ajoittain kontrollikäynneillä tai apteekissa.
3. Huolehdi nenästä. Useimmilla astmaatikoilla on myös nenäoireita. Kortisonipohjaiset nenäsuihkeet ja nenäkannu auttavat.
4. Tunnista astman pahenemisvaiheet. Tehosta lääkitystä jo hyvissä ajoin.
5. Terveet elämäntavat. Liiku, pidä peruskuntoa yllä, älä tupakoi.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT