Mainos
Koti Oma tarina En pääse raiskauksesta koskaan yli...

En pääse raiskauksesta koskaan yli…

Hieman yli kolmekymppisen Elinan tarina on kavahduttava muistutus siitä, kuinka hauras rikoksen uhrin polku on järkyttävän kokemuksen jälkeen. Elina kertoo lohduttomassa tarinassaan, ettei ole oikein vieläkään löytänyt selville vesille.

Jouduin raiskatuksi viisi vuotta sitten. En olisi ikinä voinut kuvitella että sellainen tilanne tulee minun kohdalleni. En ole vieläkään päässyt asian yli täydellisesti, enkä tietenkään voi koskaan päästäkään. Vielä tänäkin päivänä välillä itken sitä, miksi minulle kävi juuri niin kuin kävi.

Ensin tuli järkytys. Sitten tuli häpeä. Sitten tuli viha. Sitten tuli itsesääli. Nämä kaikki tunteet vuorottelivat vielä pitkään. En tiedä olenko epänormaali, mutta tunnen näitä kaikkia vielä tänäkin päivänä.

Tapaukseen enempää, ja sen yksityiskohtiin menemättä, olin viettänyt illan ystävieni kanssa ravintolassa. Jouduin raiskatuksi kotimatkallani. Raiskaaja oli tuntematon. Poliisi käyttää näistä nimitystä puskaraiskaus. Ne ovat kaikista traagisimpia tapauksia, voin kertoa, sillä sinulla ei ole minkäänlaista osaa eikä arpaa tilanteen syntymiseen. Sinä olet vain uhri. En nyt väitä että nainen olisi syyllinen raiskaukseen koskaan, mutta jos olisin lähtenyt jonkun tuntemattoman mukaan ja kämpille, tässä olisi pieni ”varaus”. Mutta ei. Jouduin raiskatuksi ”tien päällä”.

Mies saatiin kiinni ja hänet tuomittiin. Seurustelusuhteeni purkautui, sillä mieheni ei kestänyt suruani ja sitä, että minuun oli koskenut toinen mies. Tiedän, sairasta sekin, ja hyvä että näin kävi – ei hän ollut minulle se oikea. Mutta siinä tilanteessa kun olisin tarvinnut läheistä, läheinen lähti. Se oli siis tuplashokki minulle.

Minulla ei ole seksiä vieläkään, eikä varmaan koskaan tulekaan. En voi ajatella koko hommaa. Minusta tuntuu että se jonka kanssa olisin näkisi sisälleni: aivan kuin otsassani lukisi: lumppu, raiskattu, huora.

Myönnän, häpeän, syyllistän itseäni vieläkin. En tiedä miksi näin on. Koen vain olevani kurja tyttö, jolla ei ollut ihmisarvoa senkään vertaa. Häntä sai käyttää ja kohdella väkivalloin kuka tahansa sivullinen tuolta.

Olen menettänyt elämästä paljon viime vuosina. Opiskeluni katkesivat, tuntuu että ajelehdin vain.

En ole rasisti, sillä minulla on ulkomaalaisia kavereitakin jonkin verran, mutta minut raiskasi ulkomaalainen mies – ja valitettavasti tämä herättää minussa paljon pelkotiloja. Ei vihaa, miten voisin vihata tuntemattomia. Mutta pelätä voin. Minua pelottaa, että miten henkilöt jotka tulevat tänne ja joiden arvomaailma naisiin päin on niin kamalan eri voivat tänne integroitua. Pelkään että tapauksia tulee lisää. Tilastojen valossahan on niin että ulkomaalaisten osuus raiskauksissa on melko suuri.

Jouduin muuttamaan pois kotikaupungistani. En olisi voinut kohdata raiskaajaani silmästä silmään jos hän olisi tullut minua vastaan jossain. Olisin varmaan romahtanut.

Tällä hetkellä syön masennuslääkkeitä, edelleen, vaihtelevasti, välillä on taukoja. Saan elämäni pikku valonhetket lemmikeistäni, joita minulla on. Tulevaisuudesta en tiedä. Olisi kiva löytää joku ihminen lähelle, mutta kun se on ”normaalillakin” vaikeaa sinkkumarkkinoilla, niin miten sitten tällaisella raiskatulla epänormaalilla.

Jos joku vastaavan kokenut haluaa kirjoitella kanssani, minulle voi laittaa yhteystietoja toimitukseen.

Kerro sinäkin meille tarina – ohjeet

Kuva: kuvituskuva, Wikimedia Commons

7 KOMMENTIT

 1. Hei. Miten voisin yrittää saada mahdollisesti yhteysyrityksen kyseiseen kamalan prosessin käyneeseen ihmiseen?

  Onko tässä asiassa mahdoton kynnys luottamuksen kannalta se, että olen reilu kolmekymppinen mies? En ole tietenkään vastaavaa kokenut vaikka miehenkin voi raiskata. Itselläni on takana eräs tapaus jota pidän ja jota olen aina pitänyt hyväksikäyttötapauksena vaikka tekijä olikin nainen.

  Uskoisin sukupuolestani huolimatta pystyväni ehkä muuttaa käsitystä miessukupuolesta, miesten ajattelutavasta (olemme hyvin erilaisia) ja hankkia elämän tuskakokemuksiin jonkinlaista vertaistukea. Osin luulisin voivani myös auttaa tilanteessa, itseni tuntien.

  Asia voi kuulostaa hölmöltä, mutta sitä se ei mielestäni silti ole. On paljon asioita tai tunnetiloja joita jakaa ja joista keskustella sähköpostitse edes koskaan tarvitsematta päin kasvoja selittää vieraalle ihmiselle jos keskusteluyhteys ei vaikka toimikaan.

  Painotan tässä ihmis-sanaa, koska itsekin haluaisin ymmärtää mitkä ovat eri ihmisillä elämän avainkysymyksiä siihen, että voi tuntea olevansa lopulta elämäänsä jollain- , tai millään tapaa tyytyväinen kaiken kokemansa jälkeen.

  Erilaisia kriisejä läpikäyneenä olen silti elämänsyrjässä kiinni ja minulla on ystävinä myös naisia.

  Kirjoitus kosketti minua, en muuten olisi tätä kirjoittanut.

 2. Kiitos kun jaoit raskaan tarinasi! Olen huolestunut aivan samoista syistä. Ostoskeskuksissa, turuilla ja toreilla päiväsaikaan sattumalta ns. toimistoaikaan liikkuneena olen todistanut sivusta aika järkyttäviä aikuisten ulkomaalaisten (valitettavasti) miesten hyvinkin tarkkoja täsmälausuntoja ja arvioilta noin yläasteikäisten tyttöjen skannausta potentiaalisina petikumppaneina. Aikuisista naisista (arviolta täysi-ikäisistä) todetaan, että ovat liian vanhoja. Teiniä sen olla pitää.

  Poikkeavaksi normaalista nuorten miesten uhosta omaan jo aikuisen naisen korvaan on tehnyt sen systemaattisuus ja siitä seurannut toiminta. Kantaväestön miehet eivät toimi vastaavasti ja yhtä häikäilemättömästi, vielä selvin päin. On tullut useampaan otteeseen mieleen ”lenkkeilijätytön” kohtalo. Montako on vielä edessä?

  En aina haluaisi elää maassa, missä vanhempi väestö sinisilmäisesti ummistaa katseensa faktoilta. Nuorempi sukupolvi on reppureissannut, matkustellut, globalisoitunut, vaikuttaa aktiivisesti some-maailmassa ja tietää tasan, missä mennään ja mitä tulevat uhkat ovat. Kukaan ei vaan kuuntele. Sipilä kutsuu ”pakolaisen” vielä erikseen kylään. Toivottavasti SUPO on tehnyt kotiläksynsä taustoista huolella. Pitäisikö kysyä, minkä ikäisiä hänen lapsensa taas olivatkaan?

 3. ”En ole rasisti, sillä minulla on ulkomaalaisia kavereitakin jonkin verran, mutta minut raiskasi ulkomaalainen mies – ja valitettavasti tämä herättää minussa paljon pelkotiloja. Ei vihaa, miten voisin vihata tuntemattomia. Mutta pelätä voin. Minua pelottaa, että miten henkilöt jotka tulevat tänne ja joiden arvomaailma naisiin päin on niin kamalan eri voivat tänne integroitua. Pelkään että tapauksia tulee lisää. Tilastojen valossahan on niin että ulkomaalaisten osuus raiskauksissa on melko suuri.”

  OLE KUULE IHAN RAUHASSA RASISTI. OLE OIKEIN SUPER-RASISTI. SINULLA ON SIIHEN OIKEUS.

  Rasismissa ei ole mitään niin pahaa kuin teossa jonka UHRI sinä olet.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT