Mainos
Koti Terveydentekijät Hammaslääkäriin liittyy paljon pelkoja ja myyttejä - tässä oikaistaan ne

Hammaslääkäriin liittyy paljon pelkoja ja myyttejä – tässä oikaistaan ne

Mielikuvat poraamisesta, juurihoidosta ja röntgensäteilystä ovat jämähtäneet menneille vuosikymmenille. Erikoishammaslääkäri taklaa vanhat ennakkoluulot ja kertoo, miten suun terveyttä oikeasti hoidetaan 2010-luvulla.

Lapsuuden kokemuksiin tai kavereiden kauhutarinoihin perustuen monet suomalaiset välttelevät hammaslääkärin vastaanotolla vierailua viimeiseen asti. Suun terveydestä tulisi kuitenkin huolehtia ennaltaehkäisevästi, ennen kuin pikkuvaivat ehtivät kehittyä vakavammiksi.

Oral Hammaslääkäreiden erikoishammaslääkäri Kaija Hiltunen kertoo asiakkaiden yleisimmistä ennakkoluuloista – ja totuuksista niiden takana.

Ennakkoluulo 1: ”Hammaslääkärissä ei tarvitse käydä, jos suu on terve.”

Totuus: ”Suu ja hampaat saattavat vaatia hoitoa, vaikka suussa ei tuntuisi minkäänlaista kipua. Säännöllisten käyntien ansiosta mahdollisiin ongelmiin voidaan tarttua ajoissa. Hammaslääkärisi osaa neuvoa, kuinka usein juuri sinun kannattaisi vierailla vastaanotolla.”

Ennakkoluulo 2: ”Huomaan kyllä ihan itse, jos suussani on ongelmia.”

Totuus: ”Harva hammassairaus pitää itsestään meteliä. Suussa voi piillä ientulehdus tai alkava reikä, vaikka päällisin puolin kaikki vaikuttaisi olevan kunnossa. Ongelmat saattavat heijastua myös muualle kehoon: esimerkiksi poskiontelotulehdus voi olla peräisin hammasperäisestä infektiosta. Edes hammaslääkäri ei aina erota kaikkia suussa piileviä tulehduksia. Jos syy suussa tuntuvaan kipuun ei ratkea huolellisen tutkimuksen perusteella, voidaan hampaista ottaa 3D-kuva. Perinteistä röntgenkuvausta tarkempi menetelmä paljastaa myös hampaiden juuriin piiloutuvat tulehdukset.”

Tiesitkö että ikääntymismuutoksia voi hoitaa helposti, kivuttomasti ja edullisesti pistoshoidoin? Kysy rohkeasti suomalaiselta esteettiseltä klinikalta, Medical Clinic Luxilta. Katso tästä lisää.

Ennakkoluulo 3: ”Juurihoito on tuntikausien piina, joka on harvoin ohi kertakäynnillä.”

Totuus: ”Nykyisin potilaan hampaista voidaan ennen juurihoidon aloittamista ottaa röntgenkuva tai 3D-kuva, joka näyttää tarkasti koko hammasjuuriston anatomian. Uuden teknologian ansiosta hammaslääkäri pystyy ennalta suunnittelemaan toimenpiteet tarkasti ja potilaskohtaisesti, mikä vähentää hoidon kestoa ja lisätoimenpiteiden määrää.”

Ennakkoluulo 4: ”Tuttavani kertoi, että viisaudenhampaan poisto voi aiheuttaa hermovaurion.”

Totuus: ”Etenkin alaviisaudenhampaiden poistot voivat olla vaativia toimenpiteitä, joiden kohdalla leikkauksen jälkeiset komplikaatiot olivat aikaisemmin kohtalaisen yleisiä. Nykyisin hammaslääkäri pystyy tutustumaan poistettavan hampaan anatomiaan etukäteen röntgen-kuvantamisen avulla ja suunnittelemaan toimenpiteen sen perusteella. Näin alaviisaudenhampaiden poistoon liittyvät ongelmat ovat vähentyneet merkittävästi ja valtaosa peloista on turhia.”

Ennakkoluulo 5: ”Hampaiden röntgenkuvaaminen on vaarallista.”

Totuus: ”Perinteisen hammasröntgenin säteilyannos vastaa lentomatkustajan saamaa taustasäteilyn määrää matkalla Helsingistä Lontooseen – suurista määristä ei siis ole kyse. Hampaiden 3D-röntgenkuvauksen säteilyannos vastaa puolestaan pienimmillään edestakaista lentomatkaa Kyprokselle. Röntgenkuvia ei toki tule ottaa ilman syytä, mutta kuvantamisesta saatavat hyödyt ovat moninkertaisesti haittoja suuremmat.”

Faktaloota

3D-kuvantaminen on turvallista ja tehokasta hammashoitoa

  • Hampaista saadaan kartiokeilatietokonetomografia-tutkimuksella kolmiulotteista kuvaa jopa kymmenesosamillimetrin tarkkuudella.
  • 3D-kuvantamista käytetään etenkin hammasimplanttien suunnittelussa sekä juurihoidon, hampaanpoistojen ja hammastraumojen hoidon yhteydessä.
  • Myös hammasjuureen tai implantteihin sijoittuvat tulehdukset havaitaan tehokkaasti.
  • Menetelmä on kehitetty Suomessa. Myös hampaiden 3D-kuvauslaitteita valmistetaan Suomessa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT