Mainos
Koti Terveydentekijät Kohdunkaulan syövän riski nuorilla naisilla - suurempi tänään kuin koskaan

Kohdunkaulan syövän riski nuorilla naisilla – suurempi tänään kuin koskaan

Alle 45-vuotiailla suomalaisnaisilla on suurempi riski sairastua kohdunkaulan syöpään kuin koskaan valtakunnallisten seulontojen aikana. Seulonnat aloitettiin Suomessa 60-luvun alussa. Tämä selviää Suomen Syöpärekisterin tuoreesta tutkimuksesta, joka julkaistiin International Journal of Obstetrics and Gynaecology -lehdessä viime kuussa.

Tutkimuksesta ei suoraan selviä syy suurempaan riskiin, mutta todennäköisesti yksi tärkeä syy on, että nuorilla naisilla on myös enemmän ihmisen papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamia infektioita ja muita sukupuolikontaktissa leviäviä tauteja, mikä on seurausta nuorempana aloitetusta seksielämästä ja seksikumppanien suuremmasta määrästä.

HPV-infektio on tärkeä riskitekijä, mutta se ei yksin aiheuta syöpää. Lisääntynyt tupakointi on yksi todennäköinen riskitekijä nuorempien naisten ryhmässä. Lisäksi nuoremmat naiset osallistuvat nykyisin huonommin valtakunnallisiin seulontoihin kuin aiemmin.

Tutkimus tukee oletusta, että eri-ikäisillä naisilla sairastumiseen vaikuttavat erilaiset riskitekijät. Muita tunnettuja kohdunkaulan syövän vaaraa suurentavia tekijöitä HPV-infektioiden ja tupakoinnin lisäksi ovat sokeritauti, verenpainetauti, synnyttämättömyys ja ylipainoisuus.

Kohdunkaulan syöpään sairastumisen ikäjakauma on hyvin poikkeava. Yleensä syöpään sairastumisen riski kasvaa iän karttuessa. Kohdunkaulan syöpään sairastuneista puolet on alle 45-vuotiaita. Riski alkaa kohota uudelleen yli 60-vuotiailla naisilla, mutta on yhtä suuri kuin alle 45-vuotiailla vasta yli 70-vuotiailla.

Vaikka nuorilla naisilla sairastumisriski on suurempi kuin koskaan ennen, on kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus kaiken kaikkiaan pieni valtakunnallisten seulontojen ansiosta. Vanhemmilla naisilla kohdunkaulan syövän riski on jatkuvasti pienentynyt seulontojen aloittamisesta asti. Seulonnat aloitettiin 60-luvun puolivälissä, jolloin kohdunkaulan syöpiä todettiin vuosittain yli 400, nykyään syöpiä löytyy enää noin 160 vuodessa. Seulonnassa irtosolunäytteestä tehtävässä (Papa) tutkimuksessa löytynyt syövän esiaste voidaan poistaa ennen kuin siitä kehittyy syöpä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT