Mainos
Koti Uutiset Kysely: Vaihdevuodet koetaan vanhuuden merkiksi

Kysely: Vaihdevuodet koetaan vanhuuden merkiksi

Tuoreen kyselyn mukaan suuri osa naisista kokee vaihdevuodet vanhuuden merkiksi ja nuoruuden sekä naiseuden menettämiseksi. .

Novo Nordisk Farman teettämän kyselyn mukaan naiset suhtautuvat vaihdevuosiin pääosin kielteisesti. Asenteen taustalla on usein haikeus, joka liittyy luopumiseen naiseudesta, nuoruudesta ja hedelmällisyydestä.

-On ymmärrettävää, että vaihdevuosiin liittyvät oireet vaikuttavat omaan mielialaan kielteisesti. Vaihdevuodet alkavat naisilla yleensä 45–55-vuotiaana, jolloin parhaimmassa tapauksessa elämä on juuri rauhoittunut ruuhkavuosista ja olisi aikaa itselle ja parisuhteelle. Vaihdevuosien aiheuttamat muutokset tulevat juuri tähän ajanjaksoon, sanoo asiantuntijalääkäri Sari Mäkimattila Novo Nordiskilta.

Kyselyn mukaan monet kokivat toisaalta myös helpotusta etenkin kuukautisten ja ehkäisyn poisjäämisestä. Positiivisesti vaihdevuosiin suhtautuvat toimivatkin aktiivisesti löytääkseen naiseutensa uudella tavalla. Pelkästään positiivisesti vaihdevuosiin suhtautuvat edustavat kuitenkin vähemmistöä vastanneista.

Oireet tuttuja, mutta askarruttavat

Vaihdevuosissa naisia askarruttavat eniten unihäiriöt, kuumat aallot, yöhikoilu, mielialan vaihtelut sekä erilaiset paikallisoireet, kuten emättimen kuivuus ja kutina, virtsaamisvaivat ja yhdyntäkivut. Nämä olivat myös kaikkein tyypillisimmät oireet niillä vastanneilla, joilla vaihdevuodet olivat alkaneet tai jo ohi.

-Vaihdevuosioireilu on hyvin yksilöllistä. Noin viidesosa naisista kokee oireet hyvin voimakkaina, toinen viidennes taas ei saa oireita lainkaan. Elämänlaatua huomattavasti heikentäviin oireisiin ei tarvitse kuitenkaan suhtautua asiaankuuluvana kärsimyksenä. Hormonikorvaushoito lievittää monilla tehokkaasti kuumia aaltoja ja hikoilua, kun taas paikallinen estrogeenihoito riittää usein avuksi alapään limakalvojen kuivuuteen, kertoo sanoo asiantuntijalääkäri Sari Mäkimattila.

Naiset ovat aktiivisia tiedonetsijöitä, sillä lähes 80 prosenttia vastaajista kertoi hankkineensa oma-aloitteisesti tietoa vaihdevuosista. Eniten tietoa haettiin lääkäriltä ja internetistä terveyssivustoilta, joskin myös aikakauslehdet ja ystäväpiiri ovat hyviä tiedonlähteitä.

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT