Mainos
Koti Ilmiöt Lääkäri kysyy: Hoidatko turhaan hiivatulehdusta - se voi olla jotain muuta...

Lääkäri kysyy: Hoidatko turhaan hiivatulehdusta – se voi olla jotain muuta…

Naisten alapään kutinan aiheuttaja on syytä selvittää, ennen kuin ostaa reseptivapaita lääkkeitä hiivatulehduksen hoitoon. Mehiläisen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soinin mukaan samojen oireiden taustalla on vain harvoin kyse hiivatulehduksesta.

– Hiivatulehdukselle tyypillinen oire on kutina, mutta se voi olla merkki myös monista muista vaivoista, kertoo Mehiläisen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soini.

– Jopa yli puolet hiivatulehdukseen viittaavista oireista johtuu muista syistä kuin hiivasta.

Kutinan taustalla on tavallisesti ihon ja limakalvojen kuivuminen, erilaiset tulehdukset tai ihosairaudet ulkosynnyttimissä. Mitä iäkkäämmällä naisella kutina esiintyy, sitä useammin taustalla on muu syy kuin hiivatulehdus.

Hiivatulehdusta epäillään monesti ensimmäisenä, sillä se on hyvin yleinen naisten vaiva. Soini muistuttaa, että pelkkä kutina ei kuitenkaan kerro hiivatulehduksesta, vaan siitä kärsivillä on usein myös muita oireita, esimerkiksi kirvelyä ja normaalista poikkeavaa valkovuotoa.

Soinin mukaan lähes aina väärä diagnoosi on tehty ilman lääkärikäyntiä. Tästä syystä hiivatulehduksen itsehoitolääkkeitä ostetaan liikaa ja käytetään paljon turhaan.

– Kun oireet ilmenevät ensimmäisen kerran, olisi syytä käydä lääkärin luona tarkistuttamassa, mistä on oikeasti kyse. Kun oireiden syy on kerran selvitetty lääkärillä, on hiivatulehdus jatkossa helpompi tunnistaa itse, Soini kertoo.

Apua kutinaan muualta kuin lääkkeistä

Vaikka hiivalääkkeet on Soinin mukaan hyvin ylikäytetty lääkeryhmä, ei niiden turhasta käytöstä ole todettu vielä merkittävää ongelmaa. Turhaa käyttöä tulisi silti välttää, sillä vielä ei tiedetä, tuleeko hiivalääkkeistä jatkossa antibioottiresistenssin kaltainen resistenssiongelma, jos niitä käytetään paljon.

Kutinaa voi välttää yksinkertaisilla asioilla, kuten luopumalla kiristävistä housuista, hauduttavien pikkuhousunsuojien käytöstä tai liiasta alapään pesusta. Alapään ihon kannattaa antaa hengittää. Lisäksi esimerkiksi ihoöljystä saattaa olla apua. Vaihdevuosi-ikäiset naiset hyötyvät usein limakalvoja vahvistavasta paikallisestrogeenivalmisteen käytöstä, mikäli sille ei ole terveydellistä estettä.

– Jos kyse on uusista oireista kutinan yhteydessä, aina kannattaa kuitenkin kääntyä lääkärin puoleen, Soini muistuttaa.

Pärjäätkö sinä muka vielä ilman Hintaopasta! Kurkista ja katso kaikelle se halvin hinta 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT