Mainos
Koti Ilmiöt Lääkärin 10 faktaa luomista: Ihosyöpä kehittyy usein muualle kuin vanhaan luomeen

Lääkärin 10 faktaa luomista: Ihosyöpä kehittyy usein muualle kuin vanhaan luomeen

Puhutaan hetki luomista. Lääkäri kertoo 10 faktaa aiheeseen liittyen. Tiesitkö, että melanooma ei yleisimmin tule vanhan luomen yhteyteen? Entä mikä on hyvä tapa pitää ”muistikirjaa” luomistaan?

1. UV-säteily altistaa luomille ja lisää ihosyövän riskiä, joten suojaa itsesi aina auringossa ja vältä solariumia.

2. Erilaisia luomia ja ihomuutoksia on yllättävän paljon, joten näiden tunnistaminen sekä erottelu vaatii koulutusta ja kokemusta.

3. Luomien määrä lisääntyy ikääntyessä ja herkkyys saada luomia on perinnöllistä.

4. Suurin osa luomista on vaarattomia. Suurin osa ihosyövistä kehittyy muualle kuin vanhaan luomeen, mutta noin kolmannes voi kehittyä myös aikaisempaan luomeen.

5. Luomea tai ihomuutosta kannattaa käydä näyttämässä lääkärissä, mikäli se kasvaa, muuttaa muotoaan, muuttuu väritykseltään, hilseilee, vuotaa verta, kipeytyy tai kutisee. Myös uusi nopeasti kasvava luomi on syytä tarkastuttaa.

Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin tekemänä. Varaa aika Medical Clinic Luxista.

6. Kaikkien kannattaa käydä oma iho läpi säännöllisesti ja tähän hyvänä apuna on esimerkiksi puhelimen kamera, jolla voi kuvata koko vartalon ja verrata nykyistä aikaisempiin kuviin.

7. Melanooma on tyypillisesti väriltään sinertävän mustasta punertavaan, ja väritys on usein epätasainen. Ne kasvavat myös usein yli kuuden millimetrin kokoiseksi, ovat reunoiltaan epätasaisia ja muodoltaan epäsymmetrisiä. Normaalissakin luomessa voi olla edellä mainittuja ominaisuuksia, jonka takia lääkäri arvioi muutokset yksittäin.

8. Epäilyttävät luomet voidaan ottaa koepalaksi, jonka patologi arvioi mikroskoopin alla ja näin saadaan tarkka diagnoosi ihomuutoksen luonteesta.

9. Epäilyttävien ja mekaanisesti häiritsevien luomien poisto onnistuu julkisessa terveydenhuollossa, kuten omassa terveyskeskuksessa.

10. Muut itseä häiritsevät ihomuutokset voidaan hoitaa yksityisellä puolella, ja myös tilanteissa, joissa toivotaan erityistä kosmeettista lopputulosta, voi yksityinen palveluntarjoaja tulla kyseeseen.

Asiantuntijana kirurgiaan erikoistuva lääkäri Topi Huuskonen, Lääkäriklinikka Lux

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT