Mainos
Koti Ilmiöt Loma tuli, ja niin myös päänsärky - lääkäri vinkkaa mikä siihen auttaa

Loma tuli, ja niin myös päänsärky – lääkäri vinkkaa mikä siihen auttaa

Kesäloman alkaminen merkitsee toisille ihanaa taukoa työntekoon – ja toisille pahimmillaan vuodelepoa migreenin kourissa. Kesään liittyy useita migreeniä provosoivia piirteitä, mutta puhkeavaa migreenikohtausta voi myös yrittää ehkäistä.

Lomat ja viikonloput ovat osalle migreenistä kärsiville rankkaa aikaa, sillä työn aiheuttaman stressin laukeaminen saattaa merkitä migreenikohtauksen puhkeamista.

-Migreeni on jonkinlainen heilahdus tasapainotilasta: kun normaalina pidetty tilanne muuttuu joko hyvään tai huonoon suuntaan, migreeni iskee. Normaalin työarjen vaihtuminen vapaapäiviksi voi olla yksi tällainen heilahdus, kertoo neurologian erikoislääkäri Mikko Kallela HYKS:stä.

-Sama ongelma saattaa olla edessä loman lopussa, kun elämänrytmiin tulee taas muutos.

Alkavan loman lisäksi myös aurinkoinen kesäsää saattaa sysätä migreenin liikkeelle. Valo provosoi migreeniä, ja lämpimän sään aiheuttama hikoilu ja sitä seuraava kuivuus puolestaan ovat jälleen poikkeama elimistön normaalista tilasta. Myös merkittävät ilmanalanvaihtelut, esimerkiksi ukkospuuskat, saattavat laukaista migreenin.

-Osa migreenipotilaista pääsee helpolla ja joutuu kärsimään vain pienestä päänsärystä. Toiset taas joutuvat vuodepotilaiksi ja joutuvat käymään välillä oksentamassakin. Paha migreenikohtaus voi pilata loman alun kokonaan, Kallela toteaa.

Elimistölle aikaa sopeutua muutokseen

Migreenikohtauksen puhkeamista voi yrittää ehkäistä muutamalla helpolla kikalla. Yksi tärkeimmistä on alkuloman ottaminen rauhallisesti.

-Usein matkustaminen ei tee hyvää migreenille, sillä liike lentokoneessa, junassa tai autossa provosoi kohtauksia. Jos mahdollista, ei kannata lähteä lomareissulle heti loman ensimmäisenä päivänä vaan vasta sitten, kun elimistö on hiukan tottunut lomarauhaan, neuvoo neurologian erikoislääkäri Mikko Kallela HYKS:stä.

Myös nukkumisen ja syömisen suhteen kannattaa etsiä kultainen keskitie, sillä liian paljon tai liian vähän kumpaakin saattaa laukaista migreenikohtauksen. Ja jos lomamigreeni on aikaisemmilta vuosilta tuttu vaiva, estolääkityksestä voi olla apua.

-Samat vinkit pätevät myös silloin, kun loma loppuu ja palataan taas töihin. Asteittainen, mahdollisimman rauhallinen paluu antaa elimistölle aikaa sopeutua muutokseen.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT