Mainos
Koti Terveydentekijät Näin ehkäiset rintasyöpää

Näin ehkäiset rintasyöpää

Rintasyöpä on edelleen Suomen yleisin naisten syöpätauti. Suomessa on 64 500 rintasyövän sairastanutta tai sitä sairastavaa naista. Rintasyöpään kuolee noin 870 naista vuosittain.

Kaikkiin rintasyöpää aiheuttaviin tekijöihin ei ole mahdollista itse vaikuttaa, eikä kaikkia rintasyövän syitä vielä tunneta.

Liikunnallisuus ja terveet elintavat ovat kuitenkin yhteydessä pienempään riskiin sairastua rintasyöpään. Rintasyöpäriskiin vaikuttavat aina monet tekijät, kuten muiden muassa  ikä, perimä ja ympäristötekijät.

Muutama vinkki rintasyövän ehkäisyyn:

  • Pysyttele normaalipainoisena
  • Harrasta kuntoliikuntaa
  • Rajoita alkoholin käyttöä
  • Vältä istumista
  • Älä käytä tupakkatuotteita

Tauota istumista

Terveet elämäntavat voi aloittaa vähentämällä istumista. Syövän ehkäisyn näkökulmasta on tärkeää olla aktiivinen jokapäiväisessä elämässä. Harvakseltaan harrastettu kuntoliikunta ei riitä kumoamaan passiivisen arjen haittoja.

Säännöllinen ja sykettä nostava liikunta vähentää naisten rintasyövän vaaraa. Liikunnan lisäksi painonhallinta ja alkoholin käytön rajoittaminen vähentävät rintasyövän riskiä.

Niinkin lyhyessä ajassa kuin 15 sekunnissa ehtii hyppiä tasajalkaa tai mennä kyykkyyn ja ylös niin, että hiukan hengästyy ja saa sykkeen nousemaan. Istumatyötä tekevien kannattaa harkita säädettävää ja nostettavaa työpöytää, jolloin voi työskennellä välillä myös seisten.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT