Mainos
Koti Terveydentekijät Nokturia on vielä tuntematon sairautena, vaikkakin yleinen - apua ei osata hakea

Nokturia on vielä tuntematon sairautena, vaikkakin yleinen – apua ei osata hakea

Tiedätkö sinä nokturiasta? Kärsitkö siitä?

Öisin virtsaamistarpeeseen heräävistä vain pieni osa etsii apua vaivaansa terveydenhuollosta, ilmenee Netlääkärin Onko sinulla tai läheiselläsi nokturia -verkkokyselystä. Yöaikaista tihentynyttä virtsaamistarvetta eli nokturiaa voitaisiin kuitenkin hoitaa.

Nokturia on usein vaiettu vaiva. Todellisuudessa se on hyvin yleistä ja siitä kärsivät sekä miehet että naiset. Se pahenee hitaasti vuosien kuluessa – yleensä 50:n ikävuoden jälkeen. Yli 75-vuotiaista monet käyvät vessassa jopa kolmesta viiteen kertaan yössä.

Yöllistä tihentynyttä virtsaamistarvetta eli nokturiaa ei vielä tunnisteta hoidettavaksi sairaudeksi, sillä useampi kuin joka toinen vastaaja totesi, ettei tiennyt nokturian olevan hoidettavissa.

Ei ole väistämätön ikääntymisen seuraus

Normaalisti ihminen virtsaa 3–5 kertaa vuorokaudessa. Kehon tulisi toimia öisin niin, että virtsa väkevöityy eikä tarvetta vessakäynnille synny.

Jos kuitenkin virtsaamistarvetta on yli kahdeksan kertaa vuorokaudessa tai virtsapakko herättää useammin kuin kerran yössä, on syytä epäillä nokturiaa. Yölliset heräämiset aiheuttavat usein päiväaikaista väsymystä ja lisäävät varsinkin vanhemmilla ihmisillä kaatumistapaturmien riskiä.

Yöllinen virtsaamistarve ei ole pakon sanelema ikääntymisen merkki, johon on vain sopeuduttava. Mikäli virtsaamistarve herättää öisin, kannattaa sen syy selvittää. Jos kyseessä on esimerkiksi polyuria eli liiallinen virtsaneritys öisin, eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu tai tulehdus, se voidaan hoitaa.

Nokturian hyvällä hoidolla yölliset wc-käynnit vähenevät. Häiriötön unijakso pitenee ja syvän unen ensimmäinen vaihe voi olla pidempi. Tällöin vireystaso on päivällä parempi.

Nokturia.info on kampanja, jossa kerätään tietoa nokturia-potilaiden ja heidän läheistensä kokemuksista ja hoidosta. Tätä varten on avattu Onko sinulla tai läheiselläsi nokturia -kysely osoitteessa nokturia.info.

Joko vierailit Suomen tunnetuimmassa hyvinvoinnin verkkokaupassa – sieltä saat kaiken tarvittavan. Katso heti!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT