Mainos
Koti Terveydentekijät Nyt on aika mittauttaa D-vitamiinipitoisuus

Nyt on aika mittauttaa D-vitamiinipitoisuus

D-vitamiini on elintärkeä luustomme hyvinvoinnin kannalta. Suomalaisissa tutkimuksissa on osoitettu, että D-vitamiinin puutos on hiukan yleisempää naisilla kuin miehillä, ja vain noin joka kuudennella suomalaisella veripitoisuus luuston terveyden kannalta on riittävä.

Ylipainoisilla D-vitamiinitasot ovat matalampia kuin normaalipainoisilla. Suuri D-vitamiinin puutoksen riski on siis ylipainoisilla työikäisillä naisilla, joiden fyysinen aktiivisuus on vähäistä ja jotka eivät käytä D-vitamiinia sisältäviä vitamiinilisiä.

D-vitamiinin puutoksen riski on erityisen korkea vanhuksilla, sillä heidän ihonsa D-vitamiinin tuotanto heikkenee, ulkoilun määrä vähenee ja vaatetus saattaa kesälläkin olla peittävää. Myös ravinnon yksipuolisuus saattaa lisätä vitamiininpuutteen riskiä iäkkäillä.

D-vitamiinin tärkein tehtävä on lisätä kalsiumin ja fosforin imeytymistä suolistosta. Se lisää myös raudan, sinkin ja magnesiumin imeytymistä.

Kesäisin D-vitamiinia saa oleskelemalla auringossa t-paidassa puoli tuntia päivässä, mutta talvisin D-vitamiinia ei saa tavallisesta ruokavaliosta riittävästi ilman ravintolisää. Siksi riittävä saanti olisi hyvä tarkistaa pimeän kauden alkaessa.

Tämä onnistuu mittaamalla verestä 25-hydroksi-D-vitamiinin, eli kalsidiolin pitoisuus. Mittaukset tulisi tehdä aina samassa laboratoriossa, koska laboratorioiden mittausmenetelmät eroavat toisistaan.

Lääkärikeskus Mehiläinen tarjoaa syys- ja lokakuun ajan D-vitamiinitason mittausta kampanjahintaan. Mittaus maksaa nyt 35 euroa, kun se on normaalisti yli 64 euroa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT