Mainos
Koti Uutiset Ravintoterapeutti esittää laihduttajalle painavan kysymyksen: Uskallatko?

Ravintoterapeutti esittää laihduttajalle painavan kysymyksen: Uskallatko?

Nimittäin: syödä tarpeeksi, kun laihdutat.

Luulitko sinäkin, että mitä vähemmän syöt, sitä nopeammin laihdut?

Useat laihduttajat haluavat saada näkyviä tuloksia nopeasti, joten monet päättävät vähentää ruoan määrää tuntuvasti. Ravitsemusterapeutti ja personal trainer Petteri Lindblad toteaa, että yksi suurin syy laihduttamisen epäonnistumiselle on se, ettei syödä riittävästi.

-Liian niukka syöminen aiheuttaa vääränlaisen ruoan syömistä väärässä paikkaa.

Mikä sitten olisi fiksua?

-Parasta on kasata lautaselle kunnon ruokaa ja syödä sitä määrä, joka pitää mahan kylläisenä. Vanha kunnon lautasmalli on tähän toimiva ratkaisu – kun syö runsaasti kasviksia, mahaan jää vähemmän tilaa kaloripitoiselle, Lindblad opastaa.

-Sen lisäksi, että liian vähäinen syöminen hankaloittaa laihduttamista,  se edistää aineenvaihdunnan hidastumista eli säästöliekkiä.

Lindblad painottaa, ettei laihduttamisesta tarvitse tehdä liian monimutkaista – terveellisen syömisen periaatteiden oppimisella ja säännöllisellä liikunnalla pääsee jo pitkälle.

Keho pitää säännöllisyydestä

Ihmiskeho pitää säännöllisyydestä ja tasainen ateriarytmi on hyvästä koko keholle ja etenkin vatsalle.

-Vaikka samojen ruokailuaikojen noudattaminen päivästä toiseen on hankalaa useimmille, on suositeltavaa pyrkiä syömään tietyin väliajoin, Lindblad sanoo ja neuvoo syömään aamulla kattavan aamupalan, jonka jälkeen on hyvä syödä 3-4 tunnin välein joko ateria tai välipala.

-Kannattaa syödä rytmillä, joka itselleen tuntuu hyvältä ja pitää nälän hallinnassa. Nälkääkään ei tarvitse pelätä, se pitää ainoastaan pitää kurissa, hän lisää.

Saako laihduttaessa herkutella?

Jos ruokavalio on kohdallaan, on satunnainen herkuttelu sallittua ja äärimmäisen syöpöttelyn himo helpompi välttää.

Yksilöllisistä eroista johtuen samat tavat eivät kuitenkaan sovi kaikille.

-Ei voi antaa yleisiä ohjeita siitä kuinka usein on ok herkutella vaan sopiva määrä täytyy jokaisen hakea itse. Kaksi kertaa viikossa 50-100 g karkkia kerralla voisi olla hyvä suuntaviiva – monelle se tosin on liikaa. Herkuttelussa ei ole oikeaa eikä väärää, mutta itseään ei kannata huijata sillä että suklaata saa syödä surutta koska se on ”tummaa” tai punaviiniä juoda litroittain koska siinä on antioksidantteja, Lindblad ohjeistaa.

Hän alleviivaa oman kehon kuuntelemisen tärkeyttä ja muistuttaa ettei kaiken tarvitse olla terveellistä:

-Syö sitä mikä tuntuu hyvältä. Jos paino kääntyy noususuuntaan, vähennä hieman, mutta älä karsi kokonaan pois.

Elämä hallintaan ennen laihdutusta

Monille laihduttajille ja elämäntaparemontin aloittajille ajanpuute on tuttu tekosyy muutoksen aloittamisen viivyttämiselle tai sen epäonnistumiselle. Lindblad painottaakin, että omat prioriteetit on hyvä ensin selvittää:

-Terveellinen syöminen on yksinkertaista muttei aina helppoa. Jos ei kerkeä edes valmistamaan seuraavan päivän eväitä tai nauttimaan kattavaa lounasta, neuvoni on että laittaa elämän ensin hallintaan ja vasta sitten keskittyy ruokavalion kuntoon laittamiseen. Koska laihtumiseen ei ole pysyviä tuloksia antavia nopeita tai helppoja ratkaisuja, on tärkeää järjestää aikaa itselle tärkeille asioille, syödä kunnolla sekä nukkua ja harrastaa liikuntaa riittävästi.

Lähdeaineisto Treated.com

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT