Mainos
Koti Terveydentekijät Tapellaanko teilläkin koneellaoloajasta - mitä sanoo lääkäri nuorten somen käytöstä?

Tapellaanko teilläkin koneellaoloajasta – mitä sanoo lääkäri nuorten somen käytöstä?

Lääkäri Emilia Vuorisalmi sanoo, että teknologiasta voi tulla riippuvuus, josta kumpuavat monet nuorten hyvinvointia haittaavat ongelmat. Mikä sitten avuksi?

Ennaltaehkäisy on tässäkin asiassa tärkeää.

-Tapojen muodostuminen muovaa nuoria aivoja. Jos haitalliset tavat jäävät vahvasti päälle, voi niitä myöhemmässä iässä olla vaikea muuttaa. Siksi ennaltaehkäisevä työ on tärkeää, lääkäri Emilia Vuorisalmi Mehiläisestä toteaa.

Aivot eivät saa lepoa

emilia_vuorisalmi_mehilainen_promoKoneella pelaamisen lisäksi huolestuttava ilmiö nuorten nettikäytössä on liiallinen sosiaalisessa mediassa eli somessa ”asuminen”. Vuorisalmen mukaan sama pätee myös aikuisiin. Ja hän tunnustaa: jopa häneen itseensä.

-Sosiaalinen media voi antaa parhaimmillaan paljon ja itsekin käytän somea aktiivisesti. Nuoria tulee kuitenkin auttaa tiedostamaan sen haittoja ja kannustaa säännöstelemään sen käyttöä, kehottaa Vuorisalmi.

-Jatkuva riippuvuus teknologiasta heijastuu yllättävän moneen asiaan: esimerkiksi uneen, keskittymiskykyyn ja mielialaan. Arjessa ei enää nykyisin tahdo olla sitä, että ollaan vaan. Tämän seurauksena aivot eivät saa tarpeeksi lepoa.

Varsinkaan nuoret eivät usein tule ajatelleeksi esimerkiksi sitä, miten sininen valo illalla vaikuttaa unen laatuun ja sitä kautta mielialaan ja vaikkapa tytöillä hormonitoimintaan.

Oman tien etsimiseen…

Hyvinvoinnin tärkeimpänä lähteenä lääkäri Vuorisalmi pitää itselle tärkeiden asioiden tekemistä töissä ja harrastusten parissa – vaikka se joskus voisi aiheuttaa ulkopuolisuuden tunnetta.

-Minulle on urani aikana todettu useaan kertaan, että ”et sä nyt lääkärinä voi tuollaista tehdä”. Olen kuitenkin rohkeasti tehnyt omia juttujani, välillä pitänyt toisaalla taukoa ja keskittynyt siihen, mikä on oman itseni kannalta tuntunut hyvältä, kuvailee Vuorisalmi.

Oman jutun löytymistä haittaa nuorilla usein vertailu toisiin. Sosiaalinen media on tässäkin vaikuttava tekijä.

-Unohdamme helposti sen, mitä itse aidosti olemme. Pettymys nousee pintaan, kun todellisuus ei näytä samalta kuin Insta-filtterin läpi. Kaikenlaisiin ääri-ilmiöihin osallistumisen sijaan kannustankin lääkärinä pieniin, itselle armollisiin muutoksiin, lääkäri Vuorisalmi toteaa.

Loppusanasi vanhemmille?

-Jos perusasiat ovat kunnossa, ei mitään asioita tarvitse kokonaan leikata elämästä pois. Päinvastoin. Vahva kontrolloinnin tarve ja liiallinen tiukkuus voi johtaa kiellettyjen asioiden himoamiseen. Välillä on hyvä ottaa vaan rennosti, Emilia Vuorisalmi summaa lopuksi.

Contact lens sale

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT