Mainos
Koti Uutiset Tiedoksi äideille: D-vitamiinisuositukset vauvalle muuttuivat!

Tiedoksi äideille: D-vitamiinisuositukset vauvalle muuttuivat!

D-vitamiinilisien käyttösuositukset vauvoille ovat muuttuneet. Valtion ravitsemusneuvottelukunta VRN ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ovat päivittäneet suositukset.

Syynä tähän on  se, että uusien EU-säädösten mukaisesti äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia nostetaan. Ensimmäisiä uusien pitoisuuksien mukaisia korvikkeita tulee kauppoihin Suomessa tämän syksyn aikana. Päivitetyllä D-vitamiinilisän käyttösuosituksella varmistetaan, että vauvat saavat riittävästi D-vitamiinia, mutta estetään vitamiinin liiallinen saanti.

D-vitamiinin annostelu imeväisikäisillä

Uuden annosteluohjeen mukaan vauvoille annetaan D-vitamiinilisää yksilöllisesti sen mukaan, onko vauva täysimetetty vai saako hän ravinnokseen äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta.

Vauvoille suositellaan annettavaksi nestemäistä D-vitamiinivalmistetta. Suihkeita ei suositella niiden epätarkan annostuksen takia.

Uusi suositus tulee voimaan heti. Sitä sovelletaan kaikilla lapsilla samalla tavalla riippumatta siitä, ovatko lapsella käytössä olevat äidinmaidonkorvikkeet tai vieroitusvalmisteet nykyisten vai uusien D-vitamiinipitoisuuksien mukaisia.

Uudet suositukset:

Yksivuotiaille lapsille annetaan D-vitamiinia valmisteena 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

D-vitamiinin saanti on tärkeää, mutta sitä ei tule saada liikaa

D-vitamiinia tarvitaan normaaliin kasvuun ja erityisesti luuston kehittymiseen. D-vitamiini edesauttaa ravinnon kalsiumin ja fosforin imeytymistä suolistosta ja ylläpitää elimistön normaalia kalsium- ja fosforitasapainoa.

Vastasyntyneellä on elimistössään D-vitamiinivarasto, johon vaikuttaa äidin raskaudenaikainen D-vitamiinin saanti. Vastasyntynyt kuitenkin käyttää elimistönsä D-vitamiinivaraston loppuun nopeasti. Siksi kaikki lapset tarvitsevat D-vitamiinivalmisteen kahden viikon iästä lähtien. Rintamaidossa ei ole D-vitamiinia juuri lainkaan.

On hyvä muistaa, että D-vitamiinilisän suositusta suuremmalla käytöllä ei ole osoitettu olevan terveyshyötyjä lapsille. Yliannostus voi johtaa terveysongelmiin.

Hei, mitäs Reimalla on tänään tarjolla ja tarjouksessa – kurkista tänne!

2 KOMMENTIT

  1. Voisko tuon otsikon muuttaa, että tiedoksi vanhemmille. Ainakin mun lapsen isää kiinnostaa lapsen asiat.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT