Mainos
Koti Uutiset Tuore tutkimus: Runsaasti maituotuotteita lapsena voi lisätä riskiä diabeteksen esiasteelle

Tuore tutkimus: Runsaasti maituotuotteita lapsena voi lisätä riskiä diabeteksen esiasteelle

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan perinnölliseen riskiryhmään kuuluvilla lapsilla, jotka käyttävät paljon lehmänmaitovalmisteita, on muita suurempi todennäköisyys saada tyypin 1 diabeteksen esiaste kuuden vuoden ikään mennessä. Tutkimuksessa ei tutkittu maitovalmisteiden yhteyttä varsinaiseen diabetekseen.

Tutkimuksessa yhteys runsaaseen maitovalmisteiden kulutukseen näkyi myös, kun huomioitiin lapsen energiansaanti, sukupuoli ja perinnöllinen sairastumisriski.

Tutkimuksessa tutkittiin vain perinnöllisesti alttiita lapsia. Suomalaislapsista noin 15 prosentilla on kohonnut perinnöllinen alttius sairastua tyypin 1 diabetekseen, mutta vain pieni osa heistä sairastuu. Myös vain osa tyypin 1 diabeteksen esiasteen saaneista lapsista sairastuu tyypin 1 diabetekseen. Perinnöllinen alttius arvioidaan napaverestä otetulla näytteellä.

Prosessoidut maitovalmisteet syynissä

Tarvitaan vielä lisätutkimusta, jotta voidaan ymmärtää, altistaako maitovalmisteiden käyttö todella tyypin 1 diabetekselle.

”Kyseessä voi olla myös sattuman seurauksena saatu väärä löydös tai havaittua yhteyttä selittää jokin muu vielä tunnistamaton tekijä”, toteaa tutkimusprofessori Suvi Virtanen.

Tämä on ensimmäinen tutkimus maailmassa, jossa tutkittiin myös maitovalmisteiden prosessoinnin, lämpökäsittelyn ja homogenoinnin vaikutuksia yhteyksiin.

”Tuloksissa ei havaittu suuria eroja eri tavoin prosessoitujen maitovalmisteiden välillä. Maidon prosessoinnin yhteyksiä diabetekseen tulisi vielä tutkia lisää”, kertoo vieraileva tutkija Katariina Koivusaari.

Tutkimus ei muuta suosituksia

Tutkimus vahvistaa joidenkin aikaisempien tutkimusten näyttöä maidon mahdollisesta haitallisuudesta tyypin 1 diabeteksen kehityksessä, mutta kaikki tutkimustulokset asiasta eivät ole yhteneväisiä. Ravitsemussuositukset perustuvat laajaan tutkimusnäyttöön, eikä tämä yksittäinen tutkimus muuta suosituksia.

Maitovalmisteista saadaan monia tärkeitä ravintoaineita. Maitovalmisteet sisältävät runsaasti proteiinia, riboflaviinia, B12-vitamiinia, D-vitamiinia, kalsiumia ja jodia. Siksi ravitsemussuosituksissa suositellaan leikki-ikäisille monipuolisen ruokavalion osana 4 dl nestemäisiä maitovalmisteita ja yksi viipale juustoa päivässä, mieluiten vähärasvaisina tai rasvattomina.

Tämä tutkimus on osa suomalaista DIPP-tutkimusta (Finnish Type 1 Diabetes Prediction and Prevention Study), jossa pyritään selvittämään erilaisia tyypin 1 diabeteksen suoja- ja riskitekijöitä. Tutkimukseen on kutsuttu ja kutsutaan edelleen Tampereen, Turun ja Oulun alueella lapsia, joilla on kohonnut perinnöllinen alttius sairastua tyypin 1 diabetekseen.

Tässä tutkimuksessa seurattiin yli 5000:ta Tampereen ja Oulun alueella vuosina 1996–2004 syntynyttä lasta. Lasten ruokatottumuksia mitattiin kuuteen ikävuoteen saakka kotona ja päivähoidossa täytettävillä ruokapäiväkirjoilla, joista maitovalmisteiden kulutus laskettiin. Tyypin 1 diabeteksen esiasteen kehittymistä ja diabetekseen sairastumista seurattiin myös 6 ikävuoteen saakka.

Seurantatutkimukseen osallistuivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos; Tampereen, Helsingin, Oulun ja Turun yliopistot; Helsingin, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistolliset sairaalat sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedekeskus.

Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin tekemänä. Varaa aika Medical Clinic Luxista.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT