Mainos
Koti Ilmiöt Tutkimus: Koulutus näkyy syömisessä

Tutkimus: Koulutus näkyy syömisessä

Ravitsemussuositusten noudattaminen vaihtelee koulutustason ja sukupuolen mukaan. Korkeimmin koulutetut suomalaiset syövät yhä edelleen enemmän kasviksia ja hedelmiä, ja toisaalta vähemmän lihaa kuin vähän koulutetut suomalaiset.

Kasvisten ja hedelmien käyttö on lisääntynyt tasaisesti vuosina 1997–2012. Ravitsemussuositusten tavoitteeseen, puoleen kiloon kasviksia ja hedelmiä päivässä on kuitenkin vielä matkaa lähes kaikilla suomalaisilla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemä Finravinto-tutkimus. Tutkimuksen tärkeimmät tulokset on koottu uuteen Tutkimuksesta tiiviisti -esitteeseen.

Ravintorasvojen käyttö lisääntyy

Miehillä kasvimargariinien ja -öljyjen käyttö kasvoi tasaisesti kaikissa koulutusryhmissä aina vuoteen 2007 asti. Vuoden 2007 jälkeen vähiten koulutettu kolmannes suomalaisista vaihtoi kasvisöljyt kuitenkin voihin – mahdollisesti vähähiilihydraattista ruokavaliota suositelleen karppauskeskustelun seurauksena. Samaan aikaan korkeasti koulutetut suomalaiset lisäsivät yhtä lailla sekä öljyjen että voin käyttöä.

Sekä korkeasti että vähän koulutetut naiset syövät punaista lihaa ja lihavalmisteita miehiä reippaasti vähemmän; naiset syövät lihaa suositusten mukaisesti eli alle 100 grammaa päivässä. Miehet syövät sen sijaan kaikissa koulutusryhmissä lihaa suosituksia enemmän.

Vähemmän sokeria, enemmän kalaa

Kalan syönnissä koulutusryhmien väliset erot kaventuivat vuosina 2007–2012 sekä miehillä että naisilla. Samaan aikaan vähiten koulutetun kolmanneksen sokerinkäyttö väheni. Sokerin käyttö on ainoita asioita, joissa miehet noudattavat ravitsemussuosituksia naisia paremmin.

Ravitsemussuositusten tavoite on, että koko väestön ruokavalio on tasapainoinen ja terveyttä edistävä. Siksi suomalaiset suositukset kannustavat syömään päivittäin paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä täysjyväviljaa. Kasvisvoittoisen ruokavalion energiatiheys on pieni, mutta ravintoainetiheys suuri, eli siitä saa runsaasti suojaravintoaineita, mutta vain niukasti energiaa. Vähärasvaista lihaa tulisi syödä kohtuullisesti, kalaa tulisi syödä nykyistä enemmän sekä suosia kasviöljyjä ja vähärasvaisia tai rasvattomia maitovalmisteita. Tyydyttynyttä rasvaa, suolaa ja sokeria tulisi karsia.

-Ruokavalion tulee terveellisemmäksi lähes huomaamatta lisäämällä kasvisten ja hedelmien käyttöä. Uusiin kasviksiin tutustuu kätevästi, kun käyttää kauden kasviksia. Niistä saa tietoa esimerkiksi Satokausikalenterista, kertoo THL:n erikoistutkija Susanna Raulio.

-Kannattaa myös pitää lihattomia päiviä ja kokeilla ennakkoluulottomasti erilaisia kasvisproteiineja, hän jatkaa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT