Mainos
Koti Uutiset Ylipainoisten naisten itsetunto laski iän myötä - miehillä parani

Ylipainoisten naisten itsetunto laski iän myötä – miehillä parani

Ylipaino vaikuttaa naisten itsetuntoon voimakkaammin kuin miesten. Naisilla huonomman itsetunnon ja ylipainon yhteys on suurempi keski-iässä kuin nuoruudessa.

Miehillä painon ja itsetunnon yhteydet taas vaihtelevat ikävaiheesta riippuen. Tulokset käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemästä tutkimuksesta.

Niillä naisilla, joiden paino nousi nopeammin iän myötä, kehittyi itsetunto keskimääräistä huonommin. Naisilla ylipainon yhteys huonompaan itsetuntoon voimistui tasaisesti 26 vuoden seurantatutkimuksen aikana.

-Oli yllättävää, että yhteys voimistuu iän myötä, kertoo tutkija Olli Kiviruusu.

Nuorten aikuisten miesten itsetunto parani, vaikka heidän painonsa nousi. Keski-ikään tultaessa tilanne muuttui, ja myös miehillä havaittiin heikko yhteys ylipainon ja huonon itsetunnon välillä.

-Naisilla painonnousun ja huonomman itsetunnon yhteys on ymmärrettävissä paremmin, kun otetaan huomioon laihan vartalotyypin ihannointi kulttuurissamme ja tästä johtuvat naisten ulkonäköpaineet. Miesten ruumiinrakenteen suhteen ollaan sallivampia. Miesten tuloksen taustalla voi olla myös lihasmassan kasvu. Osalla miehistä lisääntynyt paino on saattanut johtua lisääntyneestä lihasmassasta 22 ja 32 ikävuosien välillä, kertoo Olli Kiviruusu.

Tutkimuksessa havaitut painon vaikutukset itsetuntoon olivat kohtuullisen pieniä. Paino ja ruumiinrakenne ovatkin vain yksi tekijä ihmisen ulkonäössä ja ulkonäkö vain yksi tekijä itsetunnossa. Ylipainon tiedetään kuitenkin aiheuttavan leimaamista ja syrjintää.

-Olisi hyvä, jos tähän pystyttäisiin puuttumaan, jotta ylipaino ja lihavuus eivät vaikuttaisi negatiivisesti ihmisten itsetuntoon ja muuhun psyykkiseen hyvinvointiin, toteaa Olli Kiviruusu.

Tutkimuksessa seurattiin itsetunnon ja painoindeksin kehittymistä nuoruudesta keski-ikään. Tutkimus oli osa THL:n Stressi, kehitys ja mielenterveys -tutkimushanketta, jossa on seurattu vuodesta 1983 alkaen noin 2 200:aa tamperelaista peruskoulun yhdeksäsluokkalaista ikävuosina 16, 22, 32 ja 42.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

SUOSITUIMMAT JUTUT

Pirkanmaalla suljettiin koko koulu: Tämä on koronatilanne Suomessa nyt!

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Uudet koronatapaukset ovat: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kaksi tapausta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä yksi tapaus, joka liittyy aikaisemmin Suomessa todettuun tapaukseen. ...

Ja arvonta on suoritettu – voittaja ratkaistu

Nyt oli jaossa Paola Suhosen suunnittelema kiva design-heijastin - bambi aiheeltaan. Ja kukas sellaisen itselleen saakaan? Paljon onnea: EIJA ÄMTÖ Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin...

Suomessa jo 19 koronatartuntaa

Suomessa on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Kaksi tapausta on löydetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja kaksi tapausta Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiirit ja paikalliset terveydenhuollon viranomaiset...

Janita Lukkarisen ystävä törmäsi järkyttävään viestiin – voiko tämä olla totta!

Janita Lukkarinen antoi nuoren aikuisen syövälle kasvot. Hän on kirjoittanut elämäntilanteestaan ahkerasti someen jo parin vuoden ajan. Nyt Janita on ollut saattohoidossa, Terhokodissa parisen...

VIIMEISIMMÄT KOMMENTIT